Skip to main content

Ve světě jsem doma všude tam, kde jsou salesiáni

By 9. 3. 202326 června, 2023Misie, Novinky, Rozhovory, Top, Videa

Před pár týdny jsme v Brně-Žabovřeskách udělali rozhovor se salesiánem Václavem Klementem. V Brně se ocitl náhodou, když čekal na víza do Jihoafrické republiky. Tam odletěl ve středu 22. února 2023, aby se ujal své nové role provinciála jihoafrické provincie.

Byla středa a seděli jsme v komunitě u kafe. Musel jsem už jít, protože mi za 30 minut začínal kroužek Podcasty a moderování, který vedu. Když to Václav zjistil, chtěl se jít do kroužku podívat. Napadlo mě však něco lepšího. Řekl jsem mu, že se podívat může, ale že by mohl být hostem podcastu, ve kterém by mu pokládali otázky účastníci kroužku – mladí lidé, kteří o salesiánech ví jen tak trochu. Václava to nadchlo. Dali jsme si sraz za hodinu v nahrávacím studiu.

Na začátku kroužku jsem pak účastníkům ohlásil, že za 30 minut začíná rozhovor s Václavem, kterého v té době vůbec neznali. Měli tedy jen chvíli na to, aby si o něm cokoliv zjistili a připravili si otázky. Dříve jsme to takhle nikdy nedělali, ale byla to výzva. Co z toho vzniklo, můžete vidět na videu. Myslím, že obdiv patří nejen našim podcasterům, ale i Václavovi, který na ně mimořádně zapůsobil.
Libor Všetula