Skip to main content

Dnes jím jako Ekvádorec

By 10. 3. 2020Novinky, Top

Projekt Dnes jím jako už desátým rokem seznamuje lidi s tím, jaké jídlo jí děti v rozvojových zemích. Letošní ročník dává možnost školákům poznat Ekvádor, jeho obyvatele, zvyky, kulturu a v neposlední řadě jídlo.

Před deseti lety přemýšleli dobrovolníci Sadby, kteří se vrátili z misijní práce v rozvojových zemích, jak jim z Česka dál pomáhat, a také jak Čechům přiblížit život v těchto zemích. Vymysleli projekt Dnes jím jako, při kterém Češi mohli zkusit jeden den jíst jako lidé z vybrané země a poslat jim ušetřené peníze za své normální jídlo. Projekt se po čase přesunul na školy a jeho cílem je seznámit děti a mladé lidi s životem v rozvojových zemích. Školy se do projektu mohou zapojit zadarmo a učitelé mají připravený kompletní program a materiály. K dispozici jsou jim recepty a pracovní listy pro žáky 1. a 2. stupně základních škol a pro střední školy.

„Snažíme se do projektu vkládat příběhy a zkušenosti našich dobrovolníků, jak oni tu zem vnímali, aby to bylo opravdu autentické a ne vyčtené z nějakých cestopisů. Naši dobrovolníci tam žijí s obyčejnými lidmi a ví, jak se chovají, jak žijí, jaké mají problémy, radosti… Tuto zkušenost se snažíme předat našim dětem ve školách a ukázat jim, že mezi námi a lidmi z jiných zemí nejsou rozdíly v tom co prožíváme, i když třeba vypadáme jinak, nebo jíme jiné jídlo,“ vysvětluje koordinátorka projektu Helena Janíková.

Letošní jubilejní 10. ročník projektu Dnes jím jako je zaměřený na Ekvádor. Školy se do něj mohou přihlásit a zapojit od 1. března do 31. května. Školáci si můžou zkusit uvařit například horskou snídani Mote pillo, podívat se na krásné fotografie a přečíst si dopisy od dobrovolnice Elišky Obermajerové nebo si poslechnout tradiční ekvádorskou hudbu. Závěrem letošního ročníku bude 24. června Happening dnes jím jako Ekvádorec v Salesiánském středisku mládeže Praha-Kobylisy, kam se sjedou školáci z celé republiky. Dopoledne stráví s bývalými dobrovolníky, budou se jich moct ptát na jejich zkušenosti a vařit s nimi ekvádorská jídla.

Na to, jak se v Ekvádoru jí, vzpomíná bývalá dobrovolnice Sadby Marie Jenišová: „Ekvádor je rozmanitá země, jsou tam hory, pobřeží, Amazonie a s tím souvisí i skladba jídelníčku Ekvádorců. Já mám zkušenost z přímořské oblasti. Pravidelně jsme jedli rýži ke snídani, obědu nebo večeři jako přílohu. K tomu jsme měli další potraviny, například maso, párky, vajíčka. Život obyvatel, kteří žijí dál od měst, je opravdu chudý a jídlo mají prostší, zejména v horách a v Amazonii. V horách je jídelníček hlavně podle toho, co si tam lidé vypěstují. To jsou fazole, brambory, zelenina. Tradičním pokrmem je morče, chovají je podobně, jako se u nás chovají králíci. V Amazonii je jídelníček domorodců daný tím, co vypěstují na poli a co uloví. Žijí ze dne na den, nedělají moc velké zásoby. Když uloví ptáka, tak si uvaří polévku. Jinak si na poli pěstují speciální odrůdu banánů, která se musí vařit nebo smažit. Pěstují také maniok, ten vaří a jí podobně jako my brambory.“

V minulém roce se do projektu Dnes jím jako Angolan zapojilo 109 škol, dětských domovů a středisek volného času. Jak se jí v Angole si vyzkoušelo kolem 9 tisíc školáků z 370 tříd.

Jan Kvapil