S Donem Boskem v kuchyni

S Donem Boskem v kuchyni
31. ledna

U příležitosti slavnosti Dona Boska jsme pro vás natočili kuchařský pořad se salesiánem Pavlem Ženíškem a šéfkuchařem Honzou Cibulkou. Uvaříme si piemontskou specialitu: polentu a kuře na kaštanech a červeném víně.

 

KUŘECÍ STEHNO NA ČERVENÉM VÍNĚ S KAŠTANY A POLENTOU

Recept pro 4 osoby

Suroviny:
  • Kuřecí stehno 4 ks
  • Cibule  100 g
  • Česnek  3 stroužky
  • Slanina libová 100 g
  • Drcená rajčata 250 g
  • Červené víno podle chuti
  • Olivový olej 0,2 l
  • Vývar z kostí 1l
  • Polenta 250 g
  • Kaštany jedlé 250 g
  • Sůl, pepř, bobkový list 4 ks
Postup:
  1. Do vařícího vývaru vsypeme polentu, za stálého míchání svaříme, poté přilejeme 1 cdl olivového oleje, osolíme a odstavíme z plotny, aby nám polenta ztuhla a mohli jsme ji nakrájet na úhledné kostky.
  2. Kaštany vložíme do trouby na 15 minut při 200 C. Necháme je vychladnout, vyloupeme a nasekáme nahrubo.
  3. Do rozpáleného oleje přidáme jemně nakrájenou cibulku, opékáme do zlatova, přidáme nadrobno krájený česnek, slaninu a bobkový list. Ještě chvíli opékáme, poté přilejeme rajčata, víno a nasekané kaštany. Osolíme a opepříme.
  4. Kuřecí stehna vložíme do pekáčku, zalejeme připravenou omáčkou. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 45 minut při 175 C.
Dobrou chuť!